proactive or reactive

İşyerinde Proaktif Olmak: 5 Adımlı Sistem

İş yerindeki eylemlerinize eleştirel göz atmak için birkaç dakikanızı alalım.

Etrafınızda olan olaylara tepki veriyor musunuz ya da olayları hazırlamak, katılmak ve / veya kontrol etmek için inisiyatif alıyor musunuz?
Aktif veya pasif bir rol alıyor musunuz? Şimdiki açıdan mı düşünüyorsunuz, geleceğe bakıyor, sonuçları öngörüyor ve sonuçlara hazırlanıyor musunuz?
Sadece mecbur olduğunuzda, bir köşeye döndüğünüzde veya mümkün olduğunca uzun süre kullandığınız zaman mı karar veriyorsunuz? Yoksa daha uzun vadeli bir planın parçası olarak bilinçli kararlar mı veriyorsunuz?

Tecrübelerime göre, en değerli çalışanlar proaktif olanlardır. Tanım olarak, bu, olayları cevapladıktan sonra beklemek yerine olayların gerçekleşmesine neden olarak kontrol ettiği anlamına gelir. Proaktif olan insanlar, etrafta oturup cevapların görünmesini beklemiyor; ayağa kalkar, bir ayağını diğerinin önüne koyar ve cevapları bulurlar. Birinin onlara bir kullanım kılavuzu ve bir kutu araç vermesini beklemiyorlar; beceriklidirler.

Proaktif insanlar sürekli ilerliyor, geleceğe bakıyor ve olayları gerçekleştiriyor. Aktif olarak meşguller, pasif gözlemlemiyorlar. Proaktif olmak, düşünmenin ve davranmanın bir yoludur.

İş yerinde proaktif veya reaktif misiniz?

Elbette, reaktif olmanın uygun olduğu zamanlar vardır. Anında karar vermek için çok fazla kararımız var. Esnek olmamız ve hızla değişen bir ortama uyum sağlamamız gereken zamanlar vardır. Acil ihtiyaçların karşılanması için uzun vadeli planların bırakılması gereken zamanlar vardır. Ve her zaman, dünyadaki en proaktif kişinin bile tahmin edemeyeceği veya önleyemeyeceği, kaçınılmaz barikatlar olacaktır.

Bununla birlikte, proaktif olma yeteneği işyerinde açık bir avantaj sağlar ve çoğu yönetici personelden proaktif bir zihniyet göstermesini bekler.

Proaktif olmak için beş temel davranış  belirledim. Aşağıda, sistemimi ve her alandaki yeteneklerinizi tam olarak nasıl geliştirebileceğinizi açıkladım.

1. Tahmin et

Proaktif olmak için önce öngörü geliştirmelisiniz.

Proaktif insanlar nadiren şaşırtıyorlar. Sorunları ve olayları önceden tahmin etmeyi öğrenin. İşlerin nasıl yürüdüğünü anlayın; kalıpları aramak; işinizde var olan düzenli rutinleri, günlük uygulamaları ve doğal döngüleri tanır. Aynı zamanda, endişelenmenize de izin vermeyin. Gelecekteki sonuçlarını tahmin ederken hayal gücünüzü kullanın. Geçmişin her zaman gelecek için doğru bir öngörücü olmasını beklemeyin; yaratıcılığınızı ve mantığınızı kullanın. Olayların nasıl çözülebileceğine ilişkin birden fazla senaryo ile gelin.

2. Önleyin

Proaktif insanlar potansiyel engelleri öngörür ve bu engeller somut bir barikat haline gelmeden önce üstesinden gelmenin yollarını bulmak için güçlerini kullanır.

Başkalarının basitçe geriye dönüp bakamayacağı sorunları önler ve kaçınılmaz olduğunu iddia ederler. Kendinizi güçsüzlük hissine kapılmanıza izin vermeyin. Zorluklar yaklaşınca, ezici sorunlara dönüşmeden önce onları kontrol altına alın ve onlarla yüzleşin.

3. Planla

Proaktif insanlar gelecek için plan yaparlar.

Tek adımda, “şimdi ve burada” düşünmekten kaçının ve bunun yerine ileriye bakın ve uzun vadeli sonuçları bekleyin. Geleceği günümüze getirmek; yarın başarı sağlamak için bugün ne yapabilirsiniz? Vakumda kararlar vermeyin; Her karar bir son sonuca varacak bir olaylar zincirinde bir bağdır. En iyi kararı vermek için, nereden geldiğinizi, nerede olduğunuzu ve nerede olmak istediğinizi bilmek zorundasınız.

4. Aktif olun

Proaktif insanlar boşta gözlemciler değil, aktif katılımcılardır.

Proaktif olmak için, işe dahil olmalısınız. İnisiyatif almak ve çözümün bir parçası olmak zorundasınız. Sizin yalnızca bütünün bir parçası olduğunuzu ve başkalarının eylemlerinden etkilediğinizi ve etkilediğinizi kabul edin. Sadece onlara tepki verme. Onlarla etkileşime geç. Etkinizi gösterin ve katkıda bulunun.

5. Gerçekleştir

Proaktif olmak, zamanında ve etkin önlem almak demektir.

ŞİMDİ işi yapmak için kararlı ve istekli olmalısınız. Erteleme bir seçenek değildir. Performansınızın mülkiyetini alın ve kendinizi sorumlu tutun. Kararlarının arkasında dur. Proaktif olmak, uygun yolu seçmek için dikkatli ve düşünceli adımlar attığınız anlamına gelir; sadece çevrenize dürtüsel tepki göstermiyorsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir