Yaklaşan bir sınav herhangi bir öğrenci için stresli bir zaman olabilir.
Birçok öğrenci sınavlardan önce ve sınav sırasında bir miktar stres ve endişe yaşamaktadır. Bununla birlikte, Sınav kaygısı daha şiddetlidir ve aslında öğrenmeyi bozabilir ve Sınav performansını olumsuz etkileyebilir.
Bu nedenle, çocuğunuzdaki Sınav kaygısını nasıl tanımlayacağınızı bilmek önemlidir, böylece onunla nasıl başa çıkabileceğini öğrenebilir.
Sınav kaygısı ve öğrencileri nasıl etkileyebileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Sınav Kaygısı Nedir?
Sınav kaygısı, Sınavdan önce biraz gergin olmaktan daha fazlasıdır. Sınav kaygısı ile mücadele eden öğrenciler için sınav öncesi biraz gerginlik, performansı olumsuz yönde etkileyebilecek endişe, korku ve korku duygularını zayıflatır.
Öğrenciler her yaşta Sınav kaygısı ile mücadele edebilirler. Birçok öğrenci için sınav kaygısı, 2. ve 4. sınıflardaki öğrencilerde keskin bir şekilde artar ve ortaokul ve lise boyunca ilerledikçe yüksek kalır.
Sınav Kaygısının Öğrencilere Etkileri
Amerikan Sınav Anksiyeteleri Derneği’ne göre, “okul çalışmaları” ve “sınavlar” öğrenciler tarafından yaşamlarında en stresli şey olarak bildiriliyor.
Sınav kaygısını, sadece öğrenci olmanın bir parçası olarak görmek kolaydır. Bununla birlikte, kontrol edilmeden bırakıldığında, Sınav kaygısının etkileri öğrenciler üzerinde etkili olabilir.
Aslında, sınav kaygısı ile mücadele eden öğrenciler, genellikle akranlarının altında bir not alırlar. Akademik etkilere ek olarak, metin kaygısı, bireyin özgüvenini, kendine güveni ve motivasyonunu da içeren bir öğrencinin zihinsel sağlığını da etkileyebilir.
Sınav Kaygısının Sebepleri
Sınav kaygısına neden olabilecek birçok şey var. Genellikle, bu nedenler durumsal nedenlere ve zihinsel nedenlere ayrılabilir.
Durumsal Nedenler
Zamanlanmış Sınavların basıncı
Kalabalık bir sınıfta Sınavlara girmekten korkma
Kötü çalışma becerileri veya hazırlık eksikliği
Sınav almaya ilişkin stres öyküsü
Malzemenin anlaşılmaması
Önceki zayıf Sınav performansı
Zihinsel Nedenler
Düşük notlardan korkma
Kontrol eksikliği hissi
Başkalarını hayal kırıklığına uğratma korkusu (ebeveynler, öğretmenler)
Tekli Sınavlara çok fazla önem vermek
Kendi performansından büyük beklentiler
Notları öz-değerin bir yansıması olarak kullanmak
Zayıf öz saygı ya da olumsuz öz konuşma
Muhtemel Sınav Kaygısına Sahip Olan Öğrenciler
En iyi öğrenciler bile Sınav kaygısı ile mücadele edebilir. Sınav kaygısı ile ilgili problemleri olması muhtemel olan tipik iki tür öğrenci vardır:
Yüksek Başarılı Öğrenci
Kendinden beklentileri yüksek olan veya mükemmeliyetçi olan öğrencilerin, sınav kaygısı ile mücadele etme olasılıkları yüksektir. Bu öğrenciler kendileri üzerinde çok fazla baskı yapma eğilimindedir ve hatalarla uğraşmakta zorlanırlar. Bu, Sınav sırasında öğrencilerin boğulmalarına ve aklın donmalarına ya da boş olmalarına neden olabilir.
Hazırlıklı Öğrenci
Bir sınava uygun şekilde hazırlanmamış öğrencilerin de sınava kaygı vermeleri muhtemeldir. Bu genellikle, öğrencinin ders çalışmayı çok uzun sürdüğü veya yalnızca materyali anlamadığı için olur. Bu, sınava girme zamanı geldiğinde düşük güvene neden olabilir. Ve öğrenciler başarısız olacağını düşündükleri bir Sınava girdiklerinde, bunun gerçekten gerçekleşmesine yol açabilir.
Çocuğunuz Sınav Kaygısından Acıyor mu?
Sınav Kaygısı Belirtileri
Sınavlar sırasında unutma veya “boşlaşma”
Çocuğunuz materyali hazırlayıp okuduğunda bile, unutur ve sınava girme zamanı geldiğinde bilgiyi hatırlayamaz.
Okurken materyali unutma konusunda endişelenmek
Çocuğunuz hazırlıklı olmadığı veya materyalleri çalışıp bildiği halde her şeyi unutacağından endişe ediyor.
Çocuğunuz ders çalışmak için fazla zaman harcıyor ve hazırlamak için ne kadar yaparsa yapsın başarısız olacağından endişeleniyor.
Sınavlar veya testler sırasında başarısızlık korkusu
Çocuğunuz yaklaşan Sınavlardan bahsettiğinden dolayı stresli veya üzgün hale gelir ve başarısızlık düşünceleriyle meşgul olur.
Yaklaşan sınavlar için çalışırken konsantre olma zorluğu
Çocuğunuz çalışmak için otururken görevde kalmakta zorlanır. Bunun yerine, yaklaşmakta olan sınavın düşüncesi yüzünden sinirlenir veya bunaltır.
Son dakikaya kadar Sınavlar için çalışmayı erteleme
Çocuğunuz Sınav yapmaktan kaçınır ve son ana kadar (genellikle önceki gece) ertelenir.
Sınıfta veya ödevlerde iyi performans gösterilmesi ancak Sınav edildiğinde iyi sonuç verememesi
Çocuğunuz sınıfta veya ev ödevlerinde çalışırken malzemeyi bilir, ancak materyal üzerinde Sınav edildiğinde kötü notlar alır.
Güven eksikliği
Çocuğunuz olumsuz düşünceleri olan Sınavlara giriyor ve gerçekten denemeden vazgeçiyor. Çocuğunuz “amaç ne, yine de başarısız olacağım” diyebilir, düşük dereceli bir döngüye ve daha fazla strese yol açar.
Sınavlardan önce fiziksel belirtiler
Sınav kaygısı kalp atışı, baş ağrısı, baş dönmesi ve hatta bulantı gibi fiziksel semptomlara neden olabilir. Çocuğunuz, mide bulantısı veya sınava neden olan diğer semptomların herhangi birinden şikayet edebilir.
Sınav kaygısı düzeyinizi ölçmek için hemen kendinize bir test uygulayabilirsiniz. Buraya tıklayarak sınav kaygısı ölçeğini uygulayın.