Bu bölümün amacı, Dört yıllık lisans öğrenimi kapsamında ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 4. maddesi ile 5. maddesinin a ve b bendlerinde belirtilen ana ilkeler doğrultusunda, her türlü sağlık kuruluşu ile itfaiye teşkilatı bünyesinde “uzman” ve “yönetici” pozisyonlarında görev alabilecek, bu alanda uygulanan temel yöntemleri bilen ve uygulayabilen, aynı zamanda görev aldığı birim bünyesinde görevli mevcut elemanlara konunun gerektirdiği eğitimi verebilen, görev alacağı birimi sevk ve idare edebilme yetisine sahip uzman eleman yetiştirmektir.
Gelişmiş ülkelerde uygulanan “tek numarayla tüm acil yardım hizmetlerinin karşılanması” itfaiye teşkilatları tarafından yönetilmektedir. Ülkemizin Avrupa Birliği’ne girmek için imzalamış olduğu anlaşmalar ile bu doğrultuda hazırladığı uyum yasalarının bir kısmı da bu konuyu kapsamaktadır. Bu hizmeti vermek için çağdaş donanımlı ve iyi eğitilmiş “Acil Yardım Uzmanı ve Afet Yöneticileri”ne ihtiyaç vardır.
Bu alandaki boşluğu doldurmak amacıyla Amerikan Ulusal Afet Yönetimi Birliği (FEMA) ile İstanbul Teknik Üniversitesi arasında bir eğitim anlaşması imzalanmıştır. Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı’nın onayıyla yapılan bu anlaşma gereğince tüm iller kademeli olarak Afet Yönetimi konusunda standart bir eğitimden geçirilecektir. Uygulamanın ana dayanaklarından biri de yeniden yapılandırılmış itfaiye teşkilatlarıdır.
Bu amaçla doğacak nitelikli Acil Yardım Uzmanı, Afet Yöneticisi, İtfaiye Teşkilatı Uzmanı ve yöneticilerine olan ihtiyacın, Acil Yardım ve Afet Yönetimi konusunda eğitim veren 4 yıllık bir lisans programıyla karşılanması temel hedef olarak benimsenmiştir. Ülkemiz genelinde birçok Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nun bünyesinde iki yıllık “Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği” (AAT) önlisans programı ile iki üniversitemizde “İtfaiye ve Yangın Güvenliği” (İYG) Önlisans Programı bulunmaktadır.
Bu programdan mezun olanların yönetici olabilmeleri için lisans diploması almaları gerekmektedir. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu (ÇOMÜ SYO)’na bağlı “Acil Yardım ve Afet Yönetimi” bölümü, AAT ile İYG Önlisans programlarının genel anlamda bütünleştirilerek vereceği lisans düzeyindeki eğitimle bu açığı kapatacaktır. Bu bölüm, özgün öğrencilerinin yanı sıra, AAT ile İYG programları mezunlarına dikey geçiş hakkı tanıyarak geniş bir kitleye hizmet edecektir. Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü, AAT, Arama-Kurtarma, Acil Yardım, İtfaiyecilik ve Afet Yönetimi konularını içeren çok yoğun ve pratik uygulamalı bir eğitim programını kapsamaktadır. Bu eğitimin verilmesinde, Çanakkale’deki mevcut potansiyel kullanılacaktır.
Okutulan Belli Başlı Dersler:Afet Yönetimine Giriş, Acil Yardım ve Kurtarma Çalışmaları, Acil servis Araçları Eğitimi, Anatomi, Histoloji, Biyokimya, Mikrobiyoloji-Parazitoloji, Psikoloji, Fizyoloji, Patoloji, Acil Hasta Bakımı, İnsan İlişkileri ve Etkileşim, Yangın Kimyası, Sivil Savunma Bilgisi, Temel Acil Durum Eğitimi ve Araç Malzeme Bilgisi, Acil Durum Psikolojisi, Temel Strüktür ve Yapı Bilgisi, Kalite Kontrol ve Standartlar, Kriminoloji, Temel Strüktür ve Yapı Bilgisi, Afet Yönetimi, Yapı Güvenliği ve Proje Bilgisi, Yapı Güvenliği ve Proje Bilgisi, Elektrik Tesisatı Bilgisi, Elektrik Elektronik Haberleşme Bilgisi dir.