hızlı okuma

Hızlı Okuma Nasıl Geliştirilir

Ders kitaplarına ya da sabah gazetesini okuyor olun, okumak sıkıcı olabilir. Bu görevleri çok daha hızlı bir şekilde yapmak için hızlı okuma teknikleriyle kendinizi eğitin. Daha hızlı okumak daha az anlayışa yol açar, ancak aşağıdaki uygulamalar ile bu etkinin bir kısmını aşabilirsiniz.

Hızlı Okumayı Öğrenme

Kendinle konuşmayı bırakn. Hemen hemen her okuyucu, kelimeleri konuşmayı hayal ettikleri gibi boğazlarını “subjokalize eder” veya hareket ettirir.  Bu, okuyucunun kavramları hatırlamasına yardımcı olabilir, ancak aynı zamanda hız için de büyük bir engeldir. İşte bu alışkanlığı minimumda tutmanın birkaç yolu:

  • Okurken sakız veya uğultu çiğneyin. Bu subvokalize etmek için kullanılan kasları kaplar.
  • Dudaklarınızı okurken hareket ettirirseniz, parmağınızı onlara doğru tutun.

Daha önce okuduğunuz kelimeleri yazın. Okurken, gözleriniz genellikle önceki kelimelere geri döner. Çoğu zaman, bunlar muhtemelen anlayışı geliştirmeyen kısa hareketlerdir. Kelimeleri okuduktan hemen sonra kapsayacak şekilde bir dizin kartı kullanın ve bu alışkanlığı fazla kullanmamanız için kendinizi eğitin.

Bu “gerilemeler” bir şeyi anlayamadığınızda da olur. Gözleriniz birkaç kelime veya satır geriye atlarsa, bu yavaşlamanız gerekebileceğinin bir işaretidir.

Göz hareketlerini anlayın. Okurken, gözleriniz sarsıntılı hareket eder, bazı kelimeleri durdurur ve diğerlerini atlar. Sadece gözleriniz dururken okuyabilirsiniz. Satır başına daha az hareket yapmayı öğrenirseniz, çok daha hızlı okursunuz.


Göz konumunuzun sağında sekiz harf, solda sadece dört harf okuyabilirsiniz. Bu bir seferde kabaca iki veya üç kelimedir.
Sağdaki 9–15 boşluk arasındaki harfleri fark edersiniz, ancak net bir şekilde okuyamazsınız.
Normal okuyucular diğer satırlardaki kelimeleri işlemezler.

Daha az hareket yapmak için gözlerinizi eğitin. Beyniniz normalde bir sonraki kelimelerin ne kadar uzun veya tanıdık olduğuna bağlı olarak gözlerinizi nereye hareket ettireceğine karar verir. Bunun yerine, gözlerinizi sayfadaki belirli yerlere gitmek üzere eğitirseniz daha hızlı okuyabilirsiniz. Bu egzersizi deneyin:

Bir metin satırının üzerine bir dizin kartı yerleştirin.
İlk kelimenin üzerine karta bir X yazın.
Aynı satıra başka bir X yazın. İyi anlamak için üç kelime, kolay metinler için beş kelime veya ana noktaları gözden geçirmek için yedi kelime yerleştirin.
Çizginin sonuna ulaşıncaya kadar aynı aralıkta daha fazla X yazın.
Dizin kartını aşağı doğru hareket ettirirken hızlıca okuyun ve gözlerinizi her X’in hemen altına odaklamaya çalışın.

Anlayabileceğinizden daha hızlı bir tempo ayarlayın. Birçok program, önce reflekslerinizi eğiterek, ardından beyninizi yakalayana kadar pratik yaparak okuma hızınızı artırdığını iddia eder. Bu tam olarak incelenmemiştir. Kesinlikle metinde hareket etme hızınızı artırır, ancak çok az şey anlayabilir ya da hiç anlamayabilirsiniz. Aşırı hızlı okumayı hedeflemek istiyorsanız bunu deneyin ve birkaç günlük uygulamadan sonra daha fazla şey anlayabilirsiniz. Bunu nasıl yapacağınız aşağıda açıklanmıştır:

  • Bir kalemi metin boyunca hareket ettirin. Sakin bir hızda “bin” diyebilir ve bir satırın sonuna ulaştığınızda bitirebilirsiniz.
  • Kalemin hızında okumaya çalışarak iki dakika geçirin. Hiçbir şey anlayamasanız bile, metne odaklanın ve iki dakika boyunca gözlerinizi hareket ettirin.
  • Bir dakika dinlenin, sonra daha da hızlı gidin. “Bin” dediğin her seferinde iki satır boyunca hareket eden bir kalem hızını okumaya çalışarak üç dakika geçir.

Bir bölümün başlangıcını ve sonunu okuyun. Ders kitapları genellikle her bölümün giriş ve özetlerini içerir. Diğer metinler için, bir bölümün veya makalenin ilk ve son paragrafını okuyun.

Konuya aşina iseniz hızlı bir şekilde okuyabilirsiniz, ancak mümkün olduğunca hızlı okumaya çalışmayın. Bölümün çoğunu atlayarak zaman kazanıyorsunuz, ancak ne okuduğunuzu anlamanız gerekiyor.

Metin boyunca önemli kelimeleri daire içine alın. Hala daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, normal şekilde okumak yerine gözlerinizi sayfada hızla fırçalayın. Artık bölümün özünü bildiğinize göre, önemli alanları işaretleyen anahtar kelimeleri seçebilirsiniz. Durdurun ve şu kelimeleri daire içine alın:

  •  Birkaç kez tekrarlanan kelimeler
  • Ana fikirler – genellikle başlık veya bölüm başlığından kelimeler dahil
  • Uygun isimler
  • İtalik, kalın metin veya alt çizgi
  • Tanımadığınız kelimeler

Resim ve diyagramları inceleyin. Bunlar genellikle fazla okumaya gerek kalmadan çok fazla bilgi sunar. Her diyagramı tam olarak anladığınızdan emin olmak için bir iki dakikanızı ayırın.

Karışıksa, her paragrafın ilk cümlesini okuyun. Konuyu takip etmediyseniz, her paragrafın başlangıcını okuyun. İlk bir veya iki cümle size ana noktaları öğretecek

Ek açıklamalarınızı kullanarak çalışın. Geri dönün ve daire içine aldığınız kelimelere bakın. Bunları “okuyabilir” ve metnin ne hakkında genel bir fikir edinebilir misiniz? Belirli bir kelimeyle karıştırılırsanız, konuyu hatırlatmak için bu kelimenin etrafında birkaç cümle okumayı deneyin. Bunu yaparken ek kelimeleri daire içine alın.
Okuma hızınızı zamanlayın. Kendinizi günlük olarak zamanlayarak veya bu egzersizleri her denediğinizde ilerlemenizi takip edin. En iyi hızınızı geçmeye çalışmak büyük motivasyon sağlayabilir. Okumanızı dakika başına kelime  olarak şu şekilde ayarlayabilirsiniz:
  • Sayfadaki kelime sayısını veya bir satırdaki sayıyı sayın ve sayfadaki satır sayısıyla çarpın.
    On dakika boyunca bir zamanlayıcı ayarlayın ve o zaman ne kadar okuyabileceğinizi görün.
  • Okuduğunuz sayfa sayısını sayfa başına sözcük sayısıyla çarpın. Dakika başına kelimelerinizi almak için on’a bölün.
  • Çevrimiçi bir “hızlı okuma testi” kullanabilirsiniz, ancak muhtemelen ekranda yazdırılan sayfadan farklı bir hızda okuyacaksınız.

Kendinize hedef belirleyin. Bu egzersizlerden birini veya daha fazlasını günlük olarak tekrarlarsanız okuma hızınız artar. Birçok kişi birkaç hafta sonra okuma hızlarını ikiye katlayabilir. Kendinizi pratik yapmaya devam etmek için motive etmek için kilometre taşlarını ayarlayın:

  • Dakikada 200-250 kelime, 12 yaş ve üstü için beklenen okuma hızıdır.
  • Dakikada  300 kelime, ortalama bir üniversite öğrencisinin okuma hızıdır.
  • Dakikada 450 kelime‘de, ana noktalar için gözden kaçan bir üniversite öğrencisi kadar hızlı okuyorsunuz. İdeal olarak, bunu neredeyse tamamen anlayarak yapabilirsiniz.
  • Dakikada 600-700 kelime‘de, bir kelime bulmak için tarama yapan bir üniversite öğrencisi kadar hızlı okuyorsunuz. Çoğu insan bu hızda okumayı normal kavrayışlarının yaklaşık% 75’i ile öğrenebilir.
  • Dakikada 1.000 kelime ve üzeri hızlarda, rekabetçi hız okuyucu seviyesine ulaşıyorsunuz. Bu genellikle metnin çoğunu atlayan aşırı teknikler gerektirir. Çoğu insan bu hızda çok şey hatırlayamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir